To ekspresowe danie kuchni włoskiej kocha cała rodzina. Ucztę robię bez wysiłku z prostych składników
Dania kuchni włoskiej to jedne z ulubionych potraw moich bliskich. Są wyjątkowo proste i mają niepowtarzalny smak, który zawdzięczają m.in. dodatkowi aromatycznej oliwy z oliwek, świeżych i suszonych ziół oraz czosnku. Dziś polecam ekspresowe danie z domowym sosem pesto. Jest on o niebo lepszy niż dostępne w sklepach gotowe produkty, choć wśród nich można również znaleźć sosy o bardzo wyrazistym smaku i naturalnym składzie. Danie to serwuję mojej rodzinie na szybkie obiady oraz ciepłe kolacje.
Jak zrobić makaron z pesto i kurczakiem?
Polecam przystąpić do smażenia mięsa i robienia sosu na 10 minut przed nastawieniem wody na makaron, dzięki czemu makaron nie będzie musiał czekać, aż mięso będzie miękkie. Zamiast penne z mojego przepisu możesz użyć innego makaronu (np. spaghetti lub tagliatelle). Idealny jest nie tylko makaron z mąki durum, ale i pełnoziarnisty, dzięki któremu potrawa będzie miała wyższe wartości odżywcze. Do sosu pesto dodaję orzeszki pinii, ale możesz pominąć ten składnik. Jeżeli lubisz intensywny smak czosnku, to polecam zwiększyć jego ilość do 5 ząbków. Możesz również dodać daniu pikanterii, przyprawiając je płatkami chili.
Porada: do potrawy możesz dodać nie tylko świeżo usmażoną pierś z kurczaka lub indyka (opcjonalnie pokrojony w kostkę udziec z kurczaka bez kości i skóry), ale także mięso ugotowane w rosole. Mięso z rosołu nie wymaga długiego smażenia – wystarczy podgrzać je i doprawić do smaku.
Przepis: Penne z pesto i kurczakiem
Makaron w tym wydaniu robi się szybko, a smakuje i syci genialnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
Składniki
- 400 g suchego makaronu penne
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na sos pesto:
- 2 małe doniczki bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 50 g orzeszków pinii
- 50 g parmezanu
- 90 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPierś z kurczaka oczyść z błon, umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę lub cienkie paseczki. Przełóż pokrojone mięso do miski, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem. Dodaj mięso. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso się przyrumieni, a następnie zmniejsz moc palnika i smaż do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
- Przygotowanie składników sosu pestoBazylię umyj i osusz. Oderwij listki od łodyżek i przełóż do pojemnika blendera kielichowego lub wysokiego naczynia do miksowania produktów blenderem ręcznym. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Gdy ostygną, dodaj do listków bazylii. Czosnek obierz i dodaj do bazylii. Ser parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i również dodaj do bazylii.
- Robienie pestoDo składników na pesto dodaj oliwę. Zmiksuj, dopasowując konsystencję sosu do indywidualnych preferencji. W oryginalnym pesto są wyczuwalne kawałeczki bazylii, orzeszków pinii, czosnku i parmezanu, ale możesz również zrobić gładki sos. Dopraw sos pesto solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smak zielonego pesto możesz wzbogacić sokiem z cytryny.
- Gotowanie makaronuZagotuj 4 litry wody, dodaj nieco soli i ugotuj makaron penne al dente. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go na sitku lub durszlaku.
- Łączenie składnikówNa patelnię z kurczakiem dodaj makaron. Podgrzewaj przez 1 minutę, na małym ogniu, cały czas mieszając. Porada: jeżeli nie masz dużej patelni, na której zmieszczą się składniki potrawy, to użyj garnka po gotowaniu makaronu. Do mięsa z makaronem dodaj sos pesto i podgrzewaj na bardzo małym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj kilka minut, żeby smaki się przegryzły.
Makaron z pesto i kurczakiem podawaj gorący. Przed serwowaniem możesz udekorować potrawę startym na tarce parmezanem lub innym serem oraz np. świeżymi listkami bazylii.
Inne wersje zielonego pesto do makaronu
Zielone pesto możesz przygotować nie tylko na bazie bazylii, ale także m.in. szpinaku, natki pietruszki, natki marchewki, rukoli, selera naciowego, kolendry oraz różnych połączeń zielonych dodatków np. bazylii, szpinaku i rukoli. Zamiast orzeszków pinii możesz dodać do sosu pesto np. uprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika, orzechy i migdały.